Denebola u astrologiji

denebola

Sazvežđe Leonis, nalazi se na 21° 38’ Djevice.
Plava zvijezda u Lavljem repu. Dolazi od A-Danabul-Asad, tj. „Lavlji rep“, ili prema Balinžeru, znači Sudija ili „Gospod koji će doći“. Često se skraćuje na Deneb, pa se u tom obliku i sreće u većini astroloških djela, ali taj naziv zapravo pripada drugoj zvijezdi.

Uticaj: Prema Ptolomeju, ima prirodu Saturna i Venere, Vilson i Pirs navode Saturn, Veneru i Merkur, Sajmonajt Uran, a Alvidas Merkur, Uran i Mars. I dok može donijeti velikodušnost, plemenitost, i uspon ka slavi, ova zvijezda ipak ne dijeli srećniji uticaj Regulusa, pa je rast u javnosti vrlo često praćen sramotom i konačnom propašću. Svakako izgleda da donosi sposobnost brzog procjenjivanja, očaj, kajanje, javnu sramotu, nesreću izazvanu prirodnim činiocima, sreću koja se preokreće u bijes, a rođene pod svojim uticajem čini plemenitim, smjelim, samopouzdanim, velikodušnim i zauzetim poslovima drugih ljudi.
Prema Ebertinu, “Rep Lava” ima uransku prirodu i smatra se pokretačem velikih katastrofa u mundanim horoskopima. U zavisnosti od položaja i aspekta sa drugim zvjezdanim objektima u ličnom kosmogramu, donosi bilo veći položaj ili pak pad. Kad se nađe na Ascendentu, a posebno u društvu sa Merkurom, svađalačka priroda, uz naklonost za pravnu akciju pripisuje se Deneboli. To takođe može da znači da je ova zvijezda uzrok veoma uzbudljivih događaja. Loše postavljen u karti, sa Merkurom ili Uranom, indikator je mentalnih bolesti – i to uglavnom onih neizlječivih. Dobri aspekti međutim, će donijeti dalji napredak u poslovima koji se bave pitanjima reforme i napretka. Donosilac promjena, ne baš uvijek poželjnih i lakih. U lošijoj postavci, govori o propasti. Mogućnost atentata. Samo u izuzetno dobroj postavci, Denebola donosi iznenadan napredak. U kombinaciji sa Ascedentom i/ili povoljnim Merkurom ukazuje na znanje više jezika.

Izgleda kao da Denebola preuzima simboliku Nemejskog lava, jer baš kao što je Nemejski Lav vjerovatno simbol obožavanja boginje koji se još uvjek praktikuje u ruralnim oblastima, ova zvijezda ukazuje u izvjesnom stepenu da je neko  “van koraka” ; ili van mejnstrima, živeći na marginama.
Denebola je kulminirala kako je Sunce izlazilo na dan kada je Džordž Fliot rođena. Bila je britanski pisac iz devetnaestog vijeka i koristila je muški pseudonim u svom pisanju i okrenula se protiv svih konvencija odlučivši da živi sa oženjenim čovjekom dugi niz godina. Leonardo da Vinči je imao Merkura koji je izlazio, baš kad je Denebola zalazila. Leonardo je izumio leteću mašinu četiri stotine godina prije braće Rajt, i poznat je u istoriji (Denebola na Desc), kao čovjek čije su ideje (Merkur) bile daleko ispred njegovog vremena.
Drugi primjer je Henri Tuluz Lotrek, čuveni francuski umjetnik iz 19.vijeka koji je imao Marsa na kulminaciji kako se Denebola uzdizala. U ovom slučaju energija zvijezde se izrazila u Lotrekovom mladalačkom životu upravo kroz Marsa. U djetinjstvu je imao dvije odvojene nezgode u kojim je slomio i lijevu i desnu butnu kost. Ove su ga nesreće obogaljile, pa je posvetio svoj život umjetnosti i postao poznat po svojim zapažanjima i opisima pariskog društva. Zbog ovih povreda zadobijenih u djetinjstvu, on je bio osuđen na ulogu autsajdera, posmatrajući bogate i kitnjaste ljude svoga vremena.
Denebola daje element neusaglašenosti, posmatrajući svijet oko sebe na drugačiji način. Ovo može imati veoma dobre rezultate koji vode ka velikom uspjehu, ali, generalno, ovaj uspjeh će biti na ivici establišmenta, u raskoraku sa glavnim tokom vremena. Ili, to može biti vrlo negativno, što znači da niste otvoreni za stavove kolektiva i stoga naginjete diktatorskim stavovima. Ili jednostavnije posmatrano, možete otkriti da imate mišljenja sasvim različita od ostalih, što izaziva frustracije. Svijest o tome, i slušanje drugih mišljenja, može biti od koristi, ali ne nužno da bi ste se predomislili, već samo da vam omogući da razumijete i druge tačke gledišta.

denebola

 

Na Ascedentu horoskopa: donosi bogatstvo, visoko zvanje i dobru sreću propraćenu mnoštvom opasnosti i strahovanja zbog vlastite ludosti, dobrobit koja rijetko kad duže traje, neprilike i bolesti.
Sa Suncem: slava i zvanje uz opasnosti, javnu sramotu i konačnu propast, zaraze, groznice i akutna oboljenja, samoubistvo.
Sa Mjesecom: slava i napredovanje među prostim svijetom, uz kraj padanjem u nemilost i krahom, žestoko oboljenje vitalnog organa, sljepilo i povrede očiju, nezgode, gubici zbog posluge, svađe u kući, povremeno razdvajanje od bračnog partnera. Ako su u isti mah Saturn i Mars sa Algolom, nastupa smrt kao kazna.
Sa Merkurom: mnogo gubitaka zbog zastupnika, posluge ili pisanja, loše za zaradu, gubitak jednog člana porodice usled zaraznog ili zloćudnog oboljenja.
Sa Venerom: žestoke strasti, zastranjivanje na stranputicu rano u životu, propast zbog ljubavnih afera.
Sa Jupiterom: ponos, licemjerstvo, iznevjeren život, neprilike u inostranstvu ili zbog rođaka, tajni neprijatelji, opasnost od hapšenja ili smrtne kazne.
Sa Saturnom: sklonost kritikovanju i neprestanim žalbama, mnogo neprijatelja, gubici zbog posluge ili lopova, nesrećan život, žalost u kući, žena potištena, a djeca mentalno bolesna ili deformisana.
Sa Uranom: podložnost napadima, idiotizam, ludilo, a ponekad i nasilnost, naglost i opakost, mogućnost počinjavanja ubistva u nastupu ludila, zatočenost u ludnici, često samoubistvo.
Sa Neptunom: prgavost, pronicljivost, umnost, sarkazam, govor ispunjen ogorčenjem, svađe u kući, nezgode i bolesti u djetinjstvu, smrt u zrelim godinama usled nezgode ili duge bolesti.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment